06 -30 04 22 64 [email protected]

Trauma coaching

Met trauma coaching kom je uit je overlevingsstand en weer terug bij je emoties op een veilige manier: je wordt weer een met jezelf

Hoe gaat trauma coaching?

(zie het plaatje hiernaast) Wanneer je een traumatische ervaring hebt, verdwijnt een stukje van je gezonde deel. Je gaat dan (even) uit de realiteit van dat moment omdat er een oerinstinct gaat werken: alles om te overleven! Dit oerinstinct brengt je in het overlevingsdeel: je gaat er alles aan doen om de situatie te overleven. Dat kan je op drie manieren doen:

    • vluchten
    • vechten
    • bevriezen

Waar je op dat moment even geen tijd voor hebt, zijn je gevoelens die bij de ervaring horen. Dit zijn gevoelens zoals angst, verdriet, paniek, woede, trillen, enz. Dit is het traumadeel. Deze gevoelens kunnen op dat ene moment niet gevoeld worden omdat je in de overlevingsstand staat. Dit alles gebeurt zo snel dat je het niet door hebt. Die overlevingsstand blijft en het gevoel heb je weggestopt in je onderbewuste.

Trauma coaching doe ik met IoPT. Dit is geen hypnose, trance of dergelijks. Je bent altijd 100% jezelf en alert. IoPT werkt met opstellingen: dit is een alternatieve psychotherapie waarbij je eenvoudig jouw onbewuste kan bevragen doordat ik het (fysiek) voor je uitbeeld. Daar coach ik je in. Je ziet in een opstelling welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt.

Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda IoPT trauma

Wat is IoPT?

IoPT staat voor Identiteitsgericht Psychotrauma Therapie en is ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert. Het gaat over de belangrijkste vragen die we ons leven lang blijven stellen: over wie we zijn (identiteit). Wie ben ik? Leef ik zoals ik wil? Je kan je afvragen: Ben ik echt de persoon die ik voel dat ik ben en de persoon die andere mensen denken dat ik ben? Waarom lukt het me niet te leven zoals ik wil leven?

IoPT is een techniek die wordt ingezet om je trauma op een gezonde manier te verwerken. De gebeurtenis zelf wordt niet uitgewist (kan ook niet want gebeurd is gebeurd). Met trauma coaching krijgt juist de kans de gebeurtenis emotioneel te verwerken op de goede manier zodat je weer controle hebt over je gevoelens en gedrag.

Wat is trauma?

Je zal bij het woord “trauma” vooral denken aan “een ernstig ongeluk, een brand, mishandeling, oorlog ect”. Dat klopt ook zeker. Alleen is trauma nog veel meer dan hele grote ingrijpende gebeurtenissen. Een trauma ontstaat doordat een gebeurtenis(sen) emotioneel niet goed verwerkt kon worden of geen plekje kunnen krijgen. Het kan gaan over wat hierboven is genoemd maar ook over het overlijden van een voor jou belangrijk persoon of bijvoorbeeld een scheiding. Het kan ook ontstaan door iets dat is gebeurd toen je klein was (jeugdtrauma), of een niet beantwoorde behoefte als kind en zelfs een niet beantwoorde behoefte als volwassene.

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in het omgaan met jezelf en anderen. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag, je reageert altijd op een bepaalde manier. Een bepaalde situatie is misschien meer gevoelig voor jou dan voor een ander. Iedereen reageert op zijn eigen manier.

Allegorie jongerencoaching coach Breda IoPT Trauma

"Your time is limited, don't waste it living someone else's life"

- Steve Jobs -