Trauma coaching

Met een trauma coach kom je uit je overlevingsstand. Je komt weer terug bij je emoties op een veilige manier en je wordt weer een met jezelf

Hoe werkt trauma?

Wanneer je een heftige ervaring meemaakt of langdurig onder stress staat, kan je daar blijvend last van hebben. Je kan daarbij denken aan het overlijden van een voor jou belangrijk persoon, een scheiding van je ouders, gepest worden of een niet beantwoorde behoefte als kind en zelfs een niet beantwoorde behoefte als volwassene. Het kan ook ontstaan door iets dat is gebeurd toen je klein was (jeugdtrauma). Je merkt dat aan hoe je in situaties reageert of door blokkades die je blijft voelen. Met je hoofd heb je het al achter je gelaten en dan toch … er blijft iets dat niet helemaal klopt (of werkt). Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag, je reageert altijd op een bepaalde manier.
Als je een heftige situatie meemaakt, ga je (even) uit de realiteit van dat moment omdat het oerinstinct gaat werken: alles om te overleven! Dit noemen ze het overlevingsdeel. Dat overleven kan je alleen op drie manieren doen: vluchten, vechten of bevriezen. Waar je op dat moment geen tijd voor hebt, zijn je gevoelens en emoties die bij de ervaring horen. Je raak hier daardoor een stukje van jezelf kwijt (dit noemen ze het trauma deel). Hierin zitten gevoelens zoals: angst, verdriet, paniek, woede, trillen, frustratie, enz.
Er is voor deze gevoelens tijdens het overleven even geen ruimte: ze kunnen niet gevoeld worden omdat je in de overlevingsstand staat. Dit alles gebeurt zo snel dat je het niet door hebt. Die overlevingsstand blijft en het gevoel dat erbij hoort, heb je weggestopt in je onderbewuste
Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda

Hoe gaat trauma coaching?

Met IoPT kan je jouw onbewuste bevragen doordat het afgebroken stukje (fysiek) voor je uitbeeld wordt. Daar coach ik je bij. Je krijgt in een opstelling naar aanleiding van jouw verlangen te zien welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.
Gelukkig is het zo dat je niet je hele zelf kan kwijtraken. Je hebt namelijk altijd nog een gezond deel. Dit deel is er sinds je geboorte en daar kunnen door nare gebeurtenissen stukjes vanaf breken. Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt, is dit gezonde deel groter of kleiner. Met een trauma coach kan je die afgebroken stukjes weer bij het gezonde deel brengen en daarmee heb je je overlevingsdelen niet meer nodig.
Trauma coaching doe ik volgens de methode IoPT. Dit is geen hypnose, trance of iets anders waarbij jij de controle kwijt raakt. Je bent altijd 100% jezelf en alert. Je proces gaat ook nooit sneller dan jij er klaar voor bent: jij kan alleen zelf het tempo bepalen doordat jij jouw verlangen uitspreekt. Als trauma coach loop ik alleen met jou mee waarbij ik jouw proces niet kan versnellen of vertragen. Je gaat je trauma niet herbeleven: je gaat op zoek naar jouw afgebroken stukjes waar alleen jij aan toe bent om jezelf weer gezond te maken.
Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda

De methode

IoPT staat voor Identiteitsgericht Psychotrauma Therapie en is ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert. Het gaat over de belangrijkste vragen die we ons leven lang blijven stellen: over wie we zijn (identiteit). Wie ben ik? Leef ik zoals ik wil? Je kan je afvragen: Ben ik echt de persoon die ik voel dat ik ben en de persoon die andere mensen denken dat ik ben? Waarom lukt het me niet te leven zoals ik wil leven?
Met IoPT kan je jouw onbewuste bevragen doordat het afgebroken stukje (fysiek) voor je uitbeeld wordt. Daar coach ik je bij. Je krijgt in een opstelling naar aanleiding van jouw verlangen. Daarin zie je welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.
Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda