jongerencoaching jongerencoach breda
L-Banner LauraI

Trauma coaching voor jongeren

Trauma jongerencoach

Met een trauma jongerencoach kom je uit je overlevingsstand.
Je komt weer terug bij je emoties op een veilige manier en je wordt weer een met jezelf

Hoe werkt trauma?

Wanneer je een (heftige) ervaring meemaakt of langdurig onder stress staat, kan je daar blijvend last van hebben. Deze gebeurtenis(sen) nestelen zich vast in je trauma-zelf. Je kan daarbij denken aan:
Het kan ook ontstaan door iets dat is gebeurd toen je heel klein was (jeugdtrauma). Je merkt dat aan hoe je in situaties reageert of door blokkades die je blijft voelen. Met je hoofd heb je het al achter je gelaten en dan toch … er blijft iets dat niet helemaal klopt (of werkt). Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag, je reageert altijd op een bepaalde manier. Hieraan kan je merken dat je iets hebt weggestopt, vaak weet je niet eens waarom je er last van hebt.

Heftige gebeurtenis(sen)

Als je een (heftige) gebeurtenis meemaakt, ga je (even) uit de realiteit van dat moment omdat het oerinstinct gaat werken: alles om te overleven! Dit noemen ze het overlevingsdeel of overlevingszelf. Dat overleven kan je alleen op drie manieren doen: vluchten, vechten of bevriezen. Waar je op dat moment geen tijd voor hebt, zijn je gevoelens en emoties die bij de ervaring horen. Je raak hier daardoor een stukje van jezelf kwijt (dit noemen ze het trauma deel of trauma-zelf). Hierin zitten gevoelens zoals: angst, verdriet, paniek, woede, trillen, frustratie, enz.
Gelukkig heeft iedereen ook altijd een gezond deel of gezonde zelf. Dit is het deel dat herkent dat er iets is waar je nu (nog) last van hebt terwijl de oorzaak in je onderbewuste is weggestopt. Het kan ook het deel zijn dat zich bewust is van herinneringen aan de gebeurtenis(sen) waardoor je nu vastloopt.
IoPT IZR trauma jongerencoaching jongerencoach breda

Overlevingsstand

Er is voor deze gevoelens tijdens het overleven even geen ruimte: ze kunnen niet gevoeld worden omdat je aan het overleven bent. Dit alles gaat zo snel dat je het niet door hebt. Die overlevingsstand blijft en het gevoel dat erbij hoort, heb je weggestopt in je onderbewuste. Je hebt veel vormen van overlevingsstanden zoals:

Mogelijke trauma oorzaken

Trauma kan overal door ontstaan als je weet dat trauma alles is dat je emotioneel niet hebt kunnen verwerken. De twee meest voorkomende zijn:

Jeugdtrauma

Waar veel volwassenen denken dat je er nog te jong voor bent, kunnen jongeren al flinke jeugdtrauma’s hebben. Als je iets meer wilt weten over jeugdtrauma’s, kan je het blog over dit onderwerp lezen. Ook geeft het filmpje een goede uitleg over hoe jeugdtrauma’s kunnen ontstaan. Het gaat hierbij vooral over de emotionele of psychische effecten.

Geschonden seksualiteit

Heel de Vrouw is een specialisatie in de trauma coaching / counseling en gericht op het werken met seksueel getraumatiseerde vrouwen. Ik wil hierbij benadrukken dat deze specialisatie óók voor mannen toepasbaar is. Statistisch is gebleken dat er aanzienlijk meer vrouwen geschonden seksualiteit hebben. Dat vlakt op geen enkele manier de groep mannen uit die hier ook mee te maken heeft gekregen. Deze methode is voor beiden geschikt. Speciaal voor hen wordt de IZR-methode (afgeleid van de IoPT-methode) toegepast. Daarbij gaat het om mensen die:
Veel vaker dan gedacht zoek je soms jarenlang naar een veilige, stabiele, behoedzame en vooral nìet bange therapeut die je helpt om je ervaringen te verwerken. Zo kan je de langdurige gevolgen stoppen en je eindelijk bevrijden van jouw last of geheim. De IZR-methode is daarvoor bijzonder geschikt gebleken.

Hoe gaat trauma jongerencoaching?

Met trauma coaching krijgt in een zogeheten opstelling, naar aanleiding van jouw verlangen, te zien welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt. Daarna kan je naar jouw afgebroken (trauma) stukje gaan en dat bevragen en helpen doordat het voor je uitbeeldt wordt. Dat gaat door te resoneren en ik begeleid je daarbij.
Gelukkig is het zo dat je niet je hele zelf kan kwijtraken. Je hebt namelijk altijd nog een gezond deel. Dit deel is er sinds je geboorte en daar kunnen door nare gebeurtenissen stukjes vanaf breken. Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt, is dit gezonde deel groter of kleiner. Met een coach kan je die afgebroken stukjes weer bij het gezonde deel brengen en daarmee heb je je overlevingsdelen niet meer nodig.

Is het eng?

Nee. Deze begeleiding doe ik als IoPT-pratitioner volgens de methode IoPT en de daarvan afgeleide IZR-methode. Dit is geen hypnose, trance of iets anders waarbij jij het idee zou kunnen hebben de controle kwijt te raken. Je bent altijd 100% jezelf en alert. Je proces gaat ook nooit sneller dan jij er klaar voor bent: jij kan alleen zelf het tempo bepalen doordat jij jouw verlangen uitspreekt. Als coach loop ik alleen met jou mee waarbij ik jouw proces niet kan versnellen of vertragen. Je gaat je trauma niet herbeleven: je gaat op zoek naar jouw afgebroken stukjes waar alleen jij aan toe bent om jezelf weer gezond te maken.

De methode

IoPT staat voor Identiteitsgericht Psychotrauma Therapie en de daarvan afgeleide IZR voor Interactieve Zelf-Resonantie. De methode is ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert. Het gaat over de belangrijkste vragen die we ons leven lang blijven stellen: over wie we zijn (identiteit). Wie ben ik? Leef ik zoals ik wil? Je kan je afvragen: Ben ik echt de persoon die ik voel dat ik ben en de persoon die andere mensen denken dat ik ben? Waarom lukt het me niet te leven zoals ik wil leven?
Met IoPT/IZR kan je jouw onbewuste bevragen door het uitspreken van jouw verlangen. Hierdoor wordt het afgebroken stukje (fysiek) voor je uitbeeldt: achter alle woorden die jij gebruikt, zitten herinneringen en emoties. Ieder mens ordent namelijk op die manier zijn herinneringen: gekoppeld aan woorden. Op die manier zijn onze hersenen namelijk georganiseerd. Ik coach je bij het formuleren van je verlangen en help je bij het verdere proces zodat je jouw onbewuste kan verwerken.

Wat is een opstelling?

Een opstelling is een uitbeelding in de ruimte van jouw vraag met behulp van mensen of woorden op papier. Op die manier krijg je een levend schilderij van hoe jouw onderbewuste werkt. Je kan het zodoende vragen stellen en kijken hoe dingen samenhangen, welke invloed er is en waar blokkades vandaan komen. Daarin zie je welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.
Jij bepaalt zelf hoe je schilderij eruit ziet: jij stelt dus zelf op. Doordat je zelf opstelt, kan je nooit meer neerzetten dan waar je zelf aan toe bent. Hierdoor kan je nooit opnieuw je trauma beleven zonder dat je zelf in staat bent het aan te kunnen. Hierin verschilt IoPT ook nadrukkelijk met EMDR. Als IoPT-practitioner begeleid ik jou daarbij. Kijk bij de FAQ om meer uitleg te krijgen over het verschil tussen EMDR en IoPT.