Trauma bij jongeren

Trauma begeleiding voor jongeren

Met begeleiding, speciaal voor jongeren, kom je uit je overlevingsstand.
Je komt weer terug bij jezelf op een veilige manier
Met begeleiding, speciaal voor jongeren, kom je uit je overlevingsstand.
Je komt weer terug bij jezelf op een veilige manier

Wat is jeugdtrauma?

Je hoort veel over trauma: veel mensen denken dat er dan altijd sprake moet zijn van fysiek geweld of, bijvoorbeeld, een oorlogssituatie. Het is daarom belangrijk dat je eerst weet wat trauma eigenlijk is.
Trauma is alles dat je emotioneel (of gevoelsmatig) niet kan verwerken.
Als je iets niet kan verwerken, blijft het trauma (en dan vooral de emoties die erbij kwamen) “hangen”. Zo kan Posttraumatisch Stessstoornis (PTSS) dus ontstaan: door het trauma dat je hebt meegemaakt, kan je getriggerd worden en de emoties opnieuw ervaren.
“Jeetje, dat klinkt wel heel zwaar allemaal” zal je misschien denken. Toch komt PTSS veel meer voor dan je denkt en is het niet alleen het gevolg van oorlogen. Een overlevingsmechanisme dat je in je jeugd hebt ontwikkeld, kan er al voor zorgen dat je een burn-out krijgt, moeite hebt met relaties of andere onverklaarbare gevolgen krijgt.
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda

Trauma in je jeugd is anders

Je weet nu dat trauma alles is dat je emotioneel niet kan verwerken. Het is algemeen bekend dat een kind emoties anders verwerkt (of juist niet) dan een volwassene. Kinderen (en jongeren) kunnen nog moeilijk zaken buiten zichzelf plaatsen en betrekken alles daardoor altijd op zichzelf. Hun brein kan het nog niet op een andere manier.
Bij langdurige stress, onveiligheid, heftige gebeurtenissen of geweld zal een kind de oorzaak altijd, bewust of onbewust, bij zichzelf leggen: “het komt door mij, het is mijn schuld dat dit gebeurt”. Het zal altijd proberen zich aan te passen aan zijn ouders/verzorgers om te kunnen overleven. Je ontwikkelt onbewust een overlevingsmechanisme waar je soms later nog last van hebt. Als het je gaat beperken in je dagelijkse leven noemen we het PTSS.
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda

Ontstaan van jeugdtrauma

Je merkt dat je last hebt van de gevolgen van een trauma aan hoe je in situaties reageert of door blokkades die je blijft voelen. Met je hoofd heb je het al achter je gelaten en dan toch … er blijft iets dat niet helemaal klopt (of werkt). Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag, je reageert altijd op een bepaalde manier. Hieraan kan je merken dat je iets hebt weggestopt, vaak weet je niet eens waarom je er last van hebt.
Wanneer je een (heftige) ervaring meemaakt of langdurig onder stress staat, kan je daar blijvend last van hebben. Om de emoties en gevoelens an te kunnen, parkeer je het stukje van jezelf dat pijn heeft, bang is of verdrietig is. Dit stukje van jezelf koppel je los van jezelf en het zet zich vast in je trauma-zelf, je getraumatiseerde-ik.
Als je een (heftige) gebeurtenis meemaakt, ga je (even) uit de realiteit van dat moment omdat het oerinstinct gaat werken: alles om te overleven!
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda

Wat gebeurt er dan?

Je gaat overleven. Dit noemen ze het overlevingsdeel of overlevingszelf. Dat overleven kan je alleen op drie manieren doen: vluchten, vechten of bevriezen. Waar je op dat moment geen tijd voor hebt, zijn je gevoelens en emoties die bij de ervaring horen. Je raak hier daardoor een stukje van jezelf kwijt (dit noemen ze het trauma deel of trauma-zelf). Hierin zitten gevoelens zoals: angst, verdriet, paniek, woede, frustratie, enz.
Gelukkig heeft iedereen ook altijd een gezond deel of gezonde zelf. Dit is het deel dat herkent dat er iets is waar je nu (nog) last van hebt terwijl de oorzaak in je onderbewuste is weggestopt. Het kan ook het deel zijn dat zich bewust is van herinneringen aan de gebeurtenis(sen) waardoor je nu vastloopt.

Overlevingsstand

Er is voor al die gevoelens tijdens het overleven even geen ruimte: ze kunnen niet gevoeld worden omdat in de overlevingsstand staat. Dit alles gebeurt zo snel dat het niet door hebt. Die overlevingsstand blijft en het gevoel dat erbij hoort, heb je weggestopt in je onderbewuste.
Je hebt veel vormen van overlevingsstanden en die zijn voor iedereen anders. Bijvoorbeeld:
jeugdtrauma jongerencoach jongerencoaching breda
Jeugdtrauma’s kunnen ontstaan door verschillende redenen:
Niet alle trauma hoeft veroorzaakt te zijn door ouders. Ook familieleden, leeftijdsgenootjes, leraren of andere volwassenen kunnen de veroorzakers zijn van jeugdtrauma. Als je nog iets wilt lezen over jeugdtrauma’s, kan je het blog over dit onderwerp lezen.
jeugdtrauma jongerencoach jongerencoaching breda
seksualiteit sexueel therapie trauma jeugdtrauma

Seksueel trauma

Seksualiteit gaat niet alleen over seks. Seksualiteit gaat over het zijn van jezelf als jezelf. Daarvoor moet je je veilig voelen in je eigen lichaam.
Ik heb een specialisatie in psychotherapie en gericht op het verwerken met seksueel trauma (zowel voor vrouwen als mannen). Statistisch is gebleken dat er aanzienlijk meer vrouwen een vervelende seksuele ervaring hebben. Dat vlakt op geen enkele manier de groep mannen uit die hier ook mee te maken heeft gekregen. Deze methode is voor beiden geschikt. Speciaal voor hen wordt de IZR-methode toegepast. Lees verderop meer over de methode. Daarbij gaat het om mensen die:
seksualiteit sexueel therapie trauma jeugdtrauma
Veel vaker dan gedacht zoek je soms jarenlang naar een veilige, stabiele, behoedzame en vooral nìet bange therapeut die je helpt om je ervaringen te verwerken. Zo kan je de langdurige gevolgen stoppen en je eindelijk bevrijden van jouw last of geheim. De IZR-methode is daarvoor bijzonder geschikt gebleken.

Hoe gaat trauma coaching?

Met trauma coaching krijgt in een zogeheten opstelling, naar aanleiding van jouw verlangen, te zien welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt. Daarna kan je naar jouw afgebroken (trauma) stukje gaan en dat bevragen en helpen doordat het voor je uitbeeldt wordt. Dat gaat door te resoneren en ik begeleid je daarbij.
Gelukkig is het zo dat je niet je hele zelf kan kwijtraken. Je hebt namelijk altijd nog een gezond deel. Dit deel is er sinds je geboorte en daar kunnen door nare gebeurtenissen stukjes vanaf breken. Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt, is dit gezonde deel groter of kleiner. Met een psychotherapeut kan je die afgebroken stukjes weer bij het gezonde deel brengen en daarmee heb je je overlevingsdelen niet meer nodig.
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda

Is het eng?

Nee. Deze begeleiding doe ik als IoPT-practitioner en IZR-practitioner volgens de IoPT-methode en de IZR-methode. Dit is geen hypnose, trance of iets anders waarbij jij het idee zou kunnen hebben de controle kwijt te raken. Je bent altijd 100% jezelf en alert. Je proces gaat ook nooit sneller dan jij er klaar voor bent: jij kan alleen zelf het tempo bepalen doordat jij jouw verlangen uitspreekt.
Als therapeut loop ik met jou mee waarbij ik jouw proces niet kan versnellen of vertragen. Je gaat je trauma niet herbeleven maar gaat op zoek naar jouw afgebroken stukjes waar alleen jij aan toe bent om jezelf weer gezond te maken.

Kan het ook online?

Jazeker. Ook online kan ik je deze trauma therapie geven. Informeer naar de mogelijkheden.
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda

De methode

IoPT staat voor Identiteitsgericht Psychotraumatheorie en -Therapie. Deze methode is ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert. Het gaat over de belangrijkste vragen die we ons leven lang blijven stellen: over wie we zijn (identiteit). Wie ben ik? Leef ik zoals ik wil? Je kan je afvragen: Ben ik echt de persoon die ik voel dat ik ben en de persoon die andere mensen denken dat ik ben? Waarom lukt het me niet te leven zoals ik wil leven?
IZR staat voor Interactieve Zelf-Resonantie en is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). Deze methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën. Meer informatie over IZR en het IZR-netwerk vind je op IZR-methode.
Met IoPT/IZR kan je jouw onbewuste bevragen door het uitspreken van jouw verlangen. Hierdoor wordt het afgebroken stukje (fysiek) voor je uitbeeldt: achter alle woorden die jij gebruikt, zitten herinneringen en emoties. Ieder mens ordent namelijk op die manier zijn herinneringen: gekoppeld aan woorden. Op die manier zijn onze hersenen namelijk georganiseerd. Ik begeleid je bij het formuleren van je verlangen en help je bij het verdere proces zodat je jouw onbewuste kan verwerken.
trauma jeugdtrauma EMDR PTSS IZR IoPT therapie coaching coach breda

Wat is een opstelling?

Een opstelling is een uitbeelding in de ruimte van jouw vraag met behulp van mensen of woorden op papier. Op die manier krijg je een levend schilderij van hoe jouw onderbewuste werkt. Je kan er vragen aan stellen en kijken hoe dingen samenhangen, welke invloed er is en waar blokkades vandaan komen. Daarin zie je welke rol die overlevingsstand nog steeds in je leven speelt zonder dat je dat zelf door hebt.
Jij bepaalt zelf hoe je schilderij eruit ziet: jij stelt dus zelf op. Doordat je zelf opstelt, kan je nooit meer neerzetten dan waar je zelf aan toe bent. Hierdoor kan je nooit opnieuw je trauma beleven zonder dat je zelf in staat bent het aan te kunnen. Hierin verschilt IoPT ook nadrukkelijk met EMDR. Als IoPT-practitioner begeleid ik jou daarbij. Kijk bij de FAQ om meer uitleg te krijgen over het verschil tussen EMDR en IoPT of meer wil lezen over wat een resonantie is.