oudercoach oudercoaching breda
L-Banner oudercoaching

Oudercoaching

Oudercoach Breda e.o.

Speciaal voor ouders met een puber is er oudercoaching.
Om weer “normaal” contact te krijgen met je puber

Waarom een oudercoach?

Het is niet altijd het beeld dat je had toen je kinderen kreeg: een kind waar je volledig het contact kwijt mee bent geraakt. Natuurlijk wist je van de pubertijd en dat ze dan best lastig kunnen zijn. Maar dit … dit is een hele andere categorie. Ikzelf heb als ouder regelmatig met mijn handen in het haar gezeten: hoe kon dat lieve kind in zo’n monster veranderen? Hoe kon dat goed opgevoede (vond ikzelf) kind zó niet bereikbaar meer zijn? Ik herkende soms mijn eigen kinderen niet meer.
Achteraf gezien is het een heel logisch verloop. Mijn kinderen waren niet meer die afhankelijke wezens die mijn voorbeeld volgenden maar zelfstandig wordende mensen die hun eigen weg zochten. Ik stond nog niet in die stand, ik had geen controle over hun ontwikkeling. En dat overviel mij.

In een cirkel vastzitten

Een oudercoach was wel aan mij besteed geweest: ik ben tegen muren opgelopen, veel frustraties gevoeld (en mijn kinderen ook) en soms te wanhopig opzoek geweest naar contact met die steeds meer opstandige pubers. Inmiddels heb ik door schade en schande maar ook door mijn opleidingen geleerd dat ik het helemaal verkeerd aanpakte. Ik hield de cirkel in stand, we bleven reageren op elkaar en het werd allemaal steeds erger. Zo wist ik mijzelf bijna helemaal verliezen. Met een oudercoach leer je weer communiceren met je puber zonder dat je jezelf kwijtraakt. En als je puber dwars gaat liggen en communicatie weigert … dan leer je bij jezelf te blijven.
Oudercoach oudercoaching jongerencoaching jongerencoaching breda

Hoe gaat oudercoaching?

Als je iets met je puber wil, moeten je eerst iets met jezelf doen. Jij als ouder hebt het in handen om de cirkel te doorbreken. Deze coaching gaat daarom voor een groot deel over jezelf. Wat drijft je als ouder? Wat vind je belangrijk?
Als je je bedenkt dat de pubertijd van je kinderen een leerschool is voor jezelf (bewaak jij je grenzen zelf wel?) is het belangrijk te weten wat jij voor ouder bent. Het komt regelmatig voor dat je de opvoedstijl van je eigen ouders hebt overgenomen. Wanneer je daar zelf problemen mee hebt gehad, kan er ook sprake zijn van een klein of groot eigen jeugdtrauma dat je nu, onbewust, op je eigen kinderen projecteert.
Als je weet wat jouw drijfveren zijn, gaan we werken aan hoe je weer met je puber in contact kan komen. Net als jij is hij/zij ook zoekende zelfs als ze helemaal uit de bocht zijn gevlogen. Onthoudt dat als je jezelf niet kan helpen, dan kan je je puber al helemaal niet helpen. Je gaat opzoek naar manieren waarop je weer in contact kan komen met jouw kind. Psychologie Magazine heeft hier een interessant artikel over geschreven.
oudercoach coaching coach breda

De methode

Ik hanteer geen andere methode dan de methodes die ik toepas bij alle coaching die ik doe. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen inzichten en manier van handelen. Hierdoor kan ik ook niet van te voren zeggen hoe ik je ga helpen. Met elke sessie krijg jij andere inzichten waarop ik mijn coaching aanpas aan wat jij op dat moment nodig hebt.
Oudercoaching gaat over hoe jij in je rol als ouder omgaat met je omgeving en dan met name jouw kind. Je zal dan ook merken dat je veel thuis gaat oefenen met dingen die we bespreken. Je krijgt dus veel huiswerk: wat werkt wel en wat werkt niet.
Oudercoach oudercoaching jongerencoaching jongerencoach breda