Maatwerktraject voor jongeren

Maatwerk

Begeleiding is altijd maatwerk.
Om bij jouw oplossing te komen, is de aanpak afhankelijk van jouw situatie

Maatwerk coaching

Elk traject dat je bij mij doorloopt is maatwerk. Dit omdat jij uniek bent en daardoor jouw traject altijd uniek is. Omdat jij en ik nooit van te voren kunnen weten wat jij in de sessies bij jezelf ontdekt, kan ik van te voren ook niet bepalen wat we gaan doen. Dus welke methode of techniek ik inzet, hangt van jou af: dat heet officieel situationeel coachen, counselen of begeleiden. Jouw situatie vraagt namelijk om specifieke methodieken en aanpak: maatwerk dus. Ik kan je daarom van tevoren nooit precies zeggen wat ik ga inzetten en wanneer.

Zo starten we

Als bij mij start krijg je een begeleidingsplan. Hierin staat een globaal idee wat we gaan doen en een inschatting hoelang het traject gaat duren. Er staat dus niet in wat we precies gaan doen. Dat komt omdat jij elke keer tijdens een sessie iets nieuws over jezelf ontdekt waar ik mijn begeleiding op aanpas.
maatwerk coaching coach breda
Wel volg ik altijd hetzelfde stappenplan. Dit is universeel en biedt alle mogelijkheid elke geschikte aanpak op elk moment in te kunnen zetten. Daarnaast heb ik een universele benadering voor jouw hulpvraag: ik werk oplossingsgericht.

Stappenplan

Alle begeleidng gaat volgens een vast stappenplan.Met het doorlopen van deze stappen kan je vanuit jouw kompas je energie weer terugkrijgen en kan je groeien zodat je eventuele volgende issues zèlf kan oplossen.
Je start altijd met een vraag om hulp. Dit noemen coaches een hulpvraag. In deze stap kijken we vooral naar wat de kern van je vraag is. Wàt is precies waar je hulp bij nodig hebt.
Er gebeurt van alles in je hoofd. Je piekert, twijfelt, hebt negatieve gedachten. Daar gaan we eerst orde in aanbrengen.
Als je een blijvende oplossing wil vinden, zal je je hoofd moeten koppelen aan je gevoel. In deze stap gaan we op zoek naar je gevoel en als we dat hebben gevonden kijken we naar wat je gevoel jou zegt. In deze stap brengen we jouw hoofd en je gevoel op 1 lijn.
Stap 1 en 2 geven samen de richting in jouw leven. Je kompas is jouw innerlijke richtingaanwijzer die je altijd kan volgen: het is persoonlijk en hoort bij jou. In deze stap ontdek je jouw kompas.
Nu je je kompas hebt, kan je gericht naar de oplossing voor jouw hulpvraag. We zoeken in deze stap uit wat jij daarvoor nodig hebt.
Je hebt de oplossing gevonden of je weet nu hoe je er zelf kan komen. Dit zorgt voor een blijvend effect van coaching.
Met het doorlopen van deze stappen ben je in staat om vanuit jouw kompas je energie weer terug te krijgen en kan je groeien zodat je eventuele volgende issues zèlf kan oplossen.
stappenplan coaching coach breda

Gericht op de oplossing

Ik help je volgens de praktische coachingsmethode Oplossingsgericht Werken. Hierbij kijk ik naar de successen die je al hebt bereikt. Waar ben je goed in? Waar word je blij van? Wat helpt je? Wat heeft al geholpen? Het is een bewezen positieve en sterke manier om veranderingen bij mensen voor elkaar te krijgen. Vroeger werd vooral gekeken naar de oorzaken en het “repareren” van schade. Ook de opvoeding ging het vooral over afleren van ongewenst gedrag; straffen dus. Dat doe ik dus niet.

Methoden

Bij oplossingsgericht werken gebruik ik altijd een bewezen methodes zoals (onder andere) NLP, ACT. Ik kijk met jou naar de oplossing. Alles doe je stap voor stap. Kleine stappen zijn gemakkelijker te zetten. Het gaat om de beweging de goede kant op.
Voor stress en burn-out begeleiding gebruik ik de CSR®-methode. Hierbij kijken we niet alleen naar wat stress met je hoofd doet, ook werken we aan de fysieke effecten van stress.
Voor begeleiding bij traumaverwerking gebruik ik de IoPT-methode en de daarvan afgeleide IZR-methode. Deze methodes kan ik ook in het maatwerk traject inzetten, mocht dat nodig zijn.
controle breda

Oplossingsgericht werken samengevat

controle breda

Een praktisch coachingstraject

In het traject hebben we 1-op-1 gesprekken die vertrouwelijk zijn. We starten altijd met een kennismakingsgesprek van een half uur en niet met een intakeformulier. Op die manier kunnen we kennismaken en kan ik een beeld krijgen van wat jij nodig hebt. Als we een klik hebben en je wilt door mij begeleid worden, kunnen we een vervolggesprek plannen. Wanneer blijkt dat je ergens anders beter geholpen kan worden, zal ik je dat ook zeggen. Even goede vrienden! Dan kan ik je doorverwijzen naar een collega die jou misschien verder kan helpen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je andere professionele hulp nodig hebt. Ook dan kan ik je dan doorverwijzen.
Samen vinden we jouw oplossing op jouw vraag. Ik zal jou nooit zeggen wat je moet doen. Dat bepaal jij helemaal zelf.

Trajectduur

Een coachingstraject duurt voor de meeste mensen ongeveer 6 sessies per hulpvraag. Voor begeleiding bij traumaverwerking zijn gemiddeld 8 sessies nodig en een traject rondom stress en burnout duur gemiddeld 12 sessies. Uit recent onderzoek van Psychologie Magazine is gebleken dat:
Tijdens deze sessies praten we vooral waarbij ik jou probeer anders te laten denken, kijken en voelen. Je kan huiswerkopdrachten meekrijgen en oefenen in je dagelijks leven. Samen vinden we jouw oplossing op jouw vraag. Ik zal jou nooit zeggen wat je moet doen. Dat bepaal jij helemaal zelf. Hoe vaak en wanneer we gesprekken hebben, hangt van jou af. Daar maken we samen vooraf afspraken over. Je ben dus niet persé maanden bezig met een traject en je ziet al snel resultaat.
praktisch coach coaching breda

Nog geen 18?

Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten je beide ouders/voogd(en) samen met jou toestemming geven voor we een coachingstraject kunnen starten. Vanaf je 16e mag je zelf beslissen of je gecoacht wil worden. Je hebt dan geen toestemming nodig van je ouders of voogd(en). Bij aanmelding moeten zij een toestemmingsverklaring invullen. Dit betekent niet dat zij mogen weten wat wij bespreken en ze kunnen geen coachingstraject starten voor jou als jij geen toestemming hebt gegeven!
praktisch coach coaching breda

Vertrouwelijk

Volgens de wet WGBO blijft alles wat wij bespreken tussen ons. Ik mag dus niets vertellen aan anderen (zoals familieleden, partner, werkgevers etc) zonder jouw toestemming.

Wachtlijst

Ik krijg veel vragen over wachtlijsten en hoor schrijnende verhalen over wachtlijsten bij andere hulpverleners. Nog een reden dat ik met mijn praktijk ben gestart, is dat ik hulp wil verlenen voordat het uit de hand loopt. Als je niet op tijd hulp krijgt, kom je dan in de GGZ terecht en daar zijn de wachtlijsten niet meer te houden.
wachtlijst Allegorie jongerencoaching jongerencoach breda
Als je dan eindelijk de moed bij elkaar hebt geraapt en om hulp vraagt, moet je niet maanden hoeven te wachten. Daarom heb ik geen wachtlijst. Binnen 2 weken hebben we een kennismakingsgesprek en dan kunnen we snel starten.
wachtlijst Allegorie jongerencoaching jongerencoach breda