jongerencoaching jongerencoach breda
L-Banner LauraI

Burnout coaching voor jongeren

Burnout jongerencoach voor Breda e.o.

Ook jongeren kennen chronische stress en burnout.
Net als bij volwassenen kunnen ze daar van afkomen met coaching

Wat is een burnout?

Iedereen heeft in meer of mindere mate altijd te maken met stress. Dankzij stress kan je ’s morgens opstaan, eten, sporten, werken, dansen en ’s avonds veilig je bed in kruipen. Gezonde stress geeft je energie, houdt ons alert en staat altijd klaar om ervoor te zorgen dat we nét iets meer kunnen doen dan we dachten. Normaal gesproken is stress dus gezond als we ons stressniveau niet te hoog laten oplopen.
“Normaal gesproken” want als we langdurig of veel stress hebben, blijft je stressniveau overdag hoog en wordt het slapen ’s avonds steeds moeilijker. Je kan zo minder goed uitrusten van al je inspanningen. De gezonde stress die je normaal gesproken overdag draaiende houdt, verandert in ongezonde stress: je raakt overbelast en hebt last van chronische stress.
De klachten die horen bij overspanning en burnout ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens deze roofbouw krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

Zo werkt stress in je lijf

Tijdens stressmomenten stijgt het stresshormoon adrenaline en wanneer je continu stress hebt, daalt dit niveau nauwelijks. Dit heeft een groot effect op de cellen in je lichaam. Niet alleen je hersenen draaien overuren, ook je lijf gaat signalen afgeven dat het niet meer gaat. Chronische stress leidt uiteindelijk tot een burnout: het zijn je hoofd en lijf die zeggen dat het genoeg is geweest. Je hebt ze beiden niet genoeg hersteltijd gegeven van alle stress die je constant ervaart, je hebt roofbouw op jezelf gepleegd.
stress burnout jongerencoaching jongerencoach breda

Hoe gaat burnout coaching?

Met burnout coaching volgens de CSR®-methode gaan we eerst zorgen dat de roofbouw op je lichaam stopt en je fysiek kan herstellen. Daar waar het kan haal je stress oorzaken weg terwijl de nadruk ligt op lichamelijk herstel. Je lichaam zal eerst moeten herstellen dan de stresshormonen die al die tijd hebben huisgehouden.
Daarna werken we pas aan de opbouw van je energieniveau en dat doen we door gezond zelfmanagement. Je leert je grenzen te bewaken, je fitter te voelen en natuurlijk kijken we ook hoe het zover is gekomen. Het doel is om ervoor te zorgen dat je niet nog een keer in dezelfde situatie terecht komt. Je leert je eigen signalen te herkennen wanneer de ongezonde stress weer dreigt op te lopen.
Stress burnout jongerencoaching jongerencoach breda

De methode

CSR®-methode staat voor Chronische Stress Reductie®-methode. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode en pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche.
De methode kijkt naar stress en stress problemen niet alleen vanuit de psychologie, maar ook vanuit andere wetenschappen, zoals de neurologie, immunologie, endocrinologie en medische wetenschappen. Hierdoor ontstaat een volledig beeld van oorzaken en gevolgen. Op basis daarvan volgen logische behandelkeuzes.
De CSR®-methode is ontwikkeld door het CSR®-Centrum en wordt al meer dan 20 jaar toegepast.
CSR burnout stress jongerencoaching jongerencoach breda