Praktisch gecoacht worden

Slider

Met een praktische aanpak

Als je het hebt over het coachen, wil je dat het praktisch is: welke aanpak gebruik ik en hoe steekt een coachingstraject in elkaar

Stappenplan

  • Stap 0: Je start altijd met een vraag om hulp. Dit noemen coaches een hulpvraag. In deze stap kijken we vooral naar wat de kern van je vraag is. Wàt is precies waar je hulp bij nodig hebt.
  • Stap 1: Er gebeurt van alles in je hoofd. Je piekert, twijfelt, hebt negatieve gedachten. Daar gaan we eerst orde in aanbrengen.
  • Stap 2: Als je een blijvende oplossing wil vinden, zal je je hoofd moeten koppelen aan je gevoel. In deze stap gaan we op zoek naar je gevoel en als we dat hebben gevonden kijken we naar wat je gevoel jou zegt. In deze stap brengen we jouw hoofd en je gevoel op 1 lijn.
  • Stap 3: stap 1 en 2 geven samen de richting in jouw leven. Je kompas is jouw innerlijke richtingaanwijzer die je altijd kan volgen: het is persoonlijk en hoort bij jou. In deze stap ontdek je jouw kompas.
  • Stap 4: Nu je je kompas hebt, kan je gericht naar de oplossing voor jouw hulpvraag. We zoeken in deze stap uit wat jij daarvoor nodig hebt.
  • Stap 5: Je hebt de oplossing gevonden of je weet nu hoe je er zelf kan komen.
Met het doorlopen van deze stappen ben je in staat om vanuit jouw kompas je energie weer terug te krijgen en kan je groeien zodat je eventuele volgende issues zèlf kan oplossen.
Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda coachingsmethode

De praktische aanpak

Ik help je volgens de praktische coachingsmethode Oplossingsgericht Werken. Hierbij kijk ik naar de successen die je al hebt bereikt. Waar ben je goed in? Waar word je blij van? Wat helpt je? Wat heeft al geholpen? Het is een bewezen positieve en sterke manier om veranderingen bij mensen voor elkaar te krijgen. Vroeger werd vooral gekeken naar de oorzaken en het “repareren” van schade. Ook de opvoeding ging het vooral over afleren van ongewenst gedrag; straffen dus. Dat doe ik dus niet.
Bij oplossingsgericht werken gebruik ik altijd een bewezen coachingsmethode zoals (onder andere) NLP, ACT. Ik kijk met jou naar de oplossing. Alles doe je stap voor stap. Kleine stappen zijn gemakkelijker te zetten. Het gaat om de beweging de goede kant op.
Voor stress en burn-out coaching gebruik ik de CSR®-methode. Hierbij kijken we niet alleen naar wat stress met je hoofd doet, ook werken we aan de fysieke effecten van stress. Voor trauma coaching gebruik ik de IoPT-methode.

Oplossingsgericht werken samengevat

 • Doe meer van wat goed werkt en stop met wat niet werkt. Je zal merken dat dit extra energie geeft.

 • Als iets niet goed gaat, kijk dan naar wat de uitzonderingen in die situatie zijn.

 • Mensen kunnen het zelf. Kijk naar wat je in het verleden succesvol hebt gedaan!

 • Leg je focus op de toekomst. De vervelende dingen uit het verleden kan je niet veranderen.

Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda

Hoe gaat zo'n coachingstraject?

In het coachingstraject hebben we 1-op-1 gesprekken die vertrouwelijk zijn. We starten altijd met een kennismakingsgesprek en niet met een intakeformulier. Op die manier kunnen we kennismaken en kan ik een beeld krijgen van wat jij nodig hebt. Als we een klik hebben en je wilt door mij gecoacht worden, kunnen we een vervolggesprek plannen. Wanneer blijkt dat je ergens anders beter geholpen kan worden, zal ik je dat ook zeggen. Even goede vrienden! Dan kan ik je doorverwijzen naar een collega coach die jou misschien verder kan helpen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je andere professionele hulp nodig hebt. Ook dan kan ik je dan doorverwijzen.
Een coachingstraject duurt meestal ongeveer 5 à 6 sessies per hulpvraag. Tijdens deze sessies praten we vooral waarbij ik jou probeer anders te laten denken, kijken en voelen. Je kan huiswerkopdrachten meekrijgen en oefenen in je dagelijks leven. Samen vinden we jouw oplossing voor jouw vraag. Ik zal jou nooit zeggen wat je moet doen. Dat bepaal jij helemaal zelf. Hoe vaak en wanneer we gesprekken hebben, hangt van jou af. Daar maken we samen vooraf afspraken over. Je ben dus niet maanden bezig met een coachingstraject en je ziet al snel resultaat.

Vertrouwelijk

Volgens de wet WGBO blijft alles wat wij bespreken tussen ons. Ik mag dus niets vertellen aan anderen (zoals ouders, school, werkgevers etc) zonder jouw toestemming.
Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda oplossingsgericht

Nog geen 18?

Vanaf je 16e mag je zelf beslissen of je gecoacht wil worden. Je hebt dan geen toestemming nodig van je ouders of voogd(en).
Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten je beide ouders/voogd(en) samen met jou toestemming geven voor we een coachingstraject kunnen starten.
Bij aanmelding moeten zij een toestemmingsverklaring invullen. Dit betekent niet dat zij mogen weten wat wij bespreken en ze kunnen geen coachingstraject starten voor jou als jij geen toestemming hebt gegeven!

Erkend therapeut

Ik heb verschillende opleidingen en cursussen gedaan zodat ik vakkundig kan coachen. Daarnaast ben ik ook aangesloten bij de grootste belangenorganisatie voor coaches: NOBCO en de belangenorganisatie voor therapeuten: CAT vergoedbaar. Deze organisaties hebben niet alleen toelatingseisen, ze zorgen ook dat ik mij aan de kwaliteitseisen en regels in de branch moet houden.
Daarnaast ben ik als level 3 therapeut aangesloten bij CAT: Complementair Aanvullende Therapeuten, een multidisciplinaire beroepsorganisatie voor complementaire PLATO-therapeuten. Als je meer wilt weten over het competentieprofiel van een CAT level 3 therapeut, lees dan hier verder.

Klachtenregeling

Als therapeut val ik onder het Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over de GAT kijk hier. Voor het geschillen- en tuchtreglement kijk hier.
Allegorie jongerencoaching jongerencoach Breda

Burnout coaching

Ook jongeren kunnen last hebben van chronische stress en zelfs burnout. Het zorgt dat je niet kan doen wat je wil doen. Het is goed te behandelen met coaching. Meer weten?

Lees verder over burnout coaching

Trauma coaching

Speciaal voor jongeren heeft Allegorie jongerencoaching ook trauma coaching: ben je gepest in het verleden? Zijn je ouders gescheiden?

Lees verder over trauma coaching

Coaching voor ouders

Ook je ouders kunnen soms best hulp gebruiken. Als ouder van een jongere of puber is het namelijk best pittig. Kom weer in contact met elkaar

Lees verder over oudercoaching

Waarom zou je mij kiezen?

Jongerencoaching werkt alleen als je een klik hebt met je coach. Meer weten wie ik ben en hoe ik coach?

Lees verder over mij